Jablečný štrůdl už je ohraný? A co ten naslano?

Jablečný závin je klasický rakouský dezert, navíc neuvěřitelně všestranný. Je oblíbený, protože i přes svou jednoduchost se dá velmi snadno upravit a každá variace může být ještě chutnější než ta další. Nejběžnější jsou sladké jablečné štrúdly, ovšem kuchaři s fantazií si nemohou vynachválit slaný štrúdl. Jak na něj?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Variace na klasický štrúdl obsahují slané náplně, jako jsou houby, cibule, sýr nebo mleté či trhané maso.

Do štrúdlu s tvarohem lze přidat ovoce, jako meruňky, švestky nebo hrušky.

Štrúdl lze připravit v mnoha variacích na sladko i naslano.

Tradiční rakouský štrúdl je pečivo vyrobené z mnoha vrstev tenkého lístkového těsta, známého jako štrúdl. Obvykle se plní jablky, sušeným ovocem a dalším kořením, které vytváří sladkou a lahodnou chuť zcela odlišnou od ostatních dezertů.

Tento dezert je tak všestranný, že existují recepty na štrúdl, které se velmi liší chutí. Jak lze udělat štrůdl jinak?

Slaný štrůdl

Slaný štrúdl je jednou z variací, která se sama o sobě stala klasikou. Tyto variace na klasický štrúdl obsahují slané náplně, jako jsou houby, cibule, sýr nebo lze udělat masový štrůdl, do kterého se přidává třeba trhané vepřové maso.

Přidané bylinky, koření a pikantní ingredience dokážou masovému štrúdlu proměnit chuť a texturu a vytvořit tak jedinečnou kombinaci chutí.

Masový štrůdl s mletým masem

Mleté maso zaručí štrůdlu šťavnatost a výraznou chuť. Hodí se jako chuťovka na posezení s přáteli nebo na večeři.

Ingredience:

  • 400 gramů mletého hovězího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky vloček červené papriky
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1 balení mraženého listového těsta
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte mleté hovězí maso, cibuli a česnek a vařte, dokud hovězí maso nezhnědne.
  3. Přidejte rajčata, oregano, bazalku, černý pepř a vločky červené papriky a promíchejte. Vařte 10 minut.
  4. Na plech vyložený pečicím papírem položte plát rozmraženého listového těsta.
  5. Naneste hovězí směs na jednu stranu listového těsta. Navrch dejte sýr feta.
  6. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem, poté přehněte zbývající stranu těsta přes náplň tak, aby se uprostřed setkaly. Okraje přimáčkněte vidličkou, aby se náplň uzavřela uvnitř.
  7. Do horní části závinu vyřízněte několik otvorů. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mořskou solí.
  8. Pečte 25 minut, nebo dokud není pečivo zlatavě hnědé.

Nejlépe chutná ještě teplý.

Štrůdl lze udělat na sladké i slané způsoby.

Tvarohový štrůdl

Štrúdl s tvarohem je varianta, která se vyrábí s tvarohem, jako hlavní složkou náplně. Tato variace je oblíbená zejména v zemích střední a východní Evropy. Stejně jako slaný štrúdl ani tato variace většinou neobsahuje jablka. Také sem lze přidat jiné ovoce, jako meruňky, švestky nebo hrušky.

Tvarohový štrůdl se sušeným ovocem

Tento štrůdl není nijak neobvyklý, chutná skvěle a příprava nezabere dlouho.

Ingredience:

  • 500 g listové těsto
  • 500 g měkký tvaroh
  • 200 g sušené ovoce dle vlastního výběru
  • 2 ks vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 2 lžíce vanilkový pudink v prášku
  • 1 ks vanilkový cukr
  • rozšlehané vejce
  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • pečící papír na plech

Postup:

  1. Sušené ovoce spařte vařící vodou, nechte 10 minut stát, pak nechte dobře okapat a pokrájejte ho na menší kousky.
  2. Tvaroh smíchejte s vajíčky, cukry a pudinkem, vmíchejte i pokrájené ovoce.
  3. Těsto rozdělte na polovinu, vyválejte na pomoučněném stole dva pláty, které potřete tvarohovou směsí s ovoce, zavinete, okraje přitisknete a zahnete a záviny přenesete na plech s pečícím papírem.
  4. Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na cca 180 °C. Nechte upéct dozlatova.
  5. Upečený závin před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Chutná nejlépe vlažný.

Štrůdl nezabere moc času na přípravu a lze jej udělat z toho, co je zrovna po ruce.

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin je variací klasického jablečného štrůdlu, který využívá kynutý základ. Tato variace vytváří lehké a nadýchané závinové pečivo plněné šťavnatými jablky.

Jablečný závin z kynutého těsta

Tato variace se obvykle podává jako dezert a nabízí kontrast s obvykleji žvýkavějším štrúdlovým těstem.

Ingredience:

  • 5 šálků univerzální mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce másla
  • 3/4 šálku teplé vody
  • 2 lžíce suchého aktivního droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce oleje na vaření
  • 3 jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce nasekaných mandlí

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku a sůl a nakrájejte máslo.
  2. V malé misce rozpusťte droždí v teplé vodě. Přidejte cukr a citronovou šťávu a promíchejte. Kváskovou směs nechte asi 10 minut uležet, dokud nezpění.
  3. Kváskovou směs přidejte do moučné směsi a vařečkou míchejte, dokud nevznikne těsto.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou a hněťte asi 5 minut, nebo dokud není těsto hladké a pružné.
  5. Vymažte mísu olejem na vaření a vložte do ní těsto. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. V misce smíchejte jablka, cukr, skořici, rozinky a mandle.
  7. Předehřejte troubu na 200 °C.
  8. Těsto promáčkněte a rozválejte na velký obdélník.
  9. Umístěte náplň do středu obdélníku těsta a opatrně srolujte strany a konce přitiskněte k sobě, aby se uzavřely.
  10. Závin přendejte na vymazaný plech a pečte asi 30 minut, nebo do zlatova.
  11. Před podáváním nechte vychladnout.

S těmito mnoha variacemi je snadné pochopit, proč nemusí být jablečný štrúdl nudný. Naopak, je to neuvěřitelně všestranný a lahodný dezert a variace, které byly vytvořeny, dokazují jeho extrémní všestrannost.

© 2024 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang