Avokádo – recepty, pěstování, cena a nutriční hodnoty

Avokádo, plod hruškovce přelahodného, si v posledních letech získalo srdce i chuťové pohárky lidí po celém světě. A není divu – tato krémová lahůdka s ořechovou příchutí je nejen lahodná, avšak také nabitá nutričními hodnotami.

I když avokádo chutná a v kuchyni se používá spíše jako zelenina, botanicky se řadí mezi ovoce – konkrétně bobule. Jakmile plod dozraje, má tmavě zelenou až černou slupku, pod kterou se ukrývá měkká žlutá dužina.

Shrnutí

Avokádo se dá využít v mnoha receptech a to jak v těch slaných, tak i těch sladkých. Jedním z nejznámějších receptů je avokádová pomazánka.

Pěstování avokáda z pecky vyžaduje trpělivost a jen někteří se dočkají po delším čase vlastních plodů.

Cena avokáda se v ČR může hodně lišit. Záleží na typu avokáda, velikosti, obchodu, akční nabídce, bio kvalitě či sezónní dostupnosti.

Díky akčním nabídkám se dá avokádo pořídit za nižší cenu a snadno si ho tak zařadit do jídelníčku.

Avokádo je nutričně bohaté ovoce. Má unikátní složení a nabízí tak mnoho zdravotních benefitů. Pokud se konzumuje s mírou, může být skvělou součástí redukčních diet.

Pro některé jedince může avokádo představovat skryté nebezpečí – alergii.

Jak jíst avokádo

Avokádo se dá využít v mnoha receptech. Může se jednoduše rozmačkat a namazat na chleba. Hodí se do salátů, guacamole, pomazánek, omáček, dipů, sendvičů, burgerů, wrapů, na pizzu, do těstovin i smoothie. Dokonale chutná s vajíčky, slaninou, kuřecím masem, lososem, krevetami i tofu.

Lze jej také tepelně upravit (grilovat, péct, smažit či dusit). A rozhodně jsou s ním skvělé sladké recepty jako avokádové brownies, pudink, zmrzlina a další.

Avokádo jednoduše dokáže udělat z klasických receptů lahodnou a zdravou alternativu. Nejznámější je recept na avokádovou pomazánku.

Avokádová pomazánka – základní recept

Avokádová pomazánka se díky své univerzálnosti skvěle hodí na různé druhy pečiva (celozrnné pečivo, křupavé bagety, rýžové chlebíčky a další), k zelenině (např. zeleninové tyčinky) i jako dip.

Ingredience na avokádovou pomazánku

  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 cibule (volitelně)
  • 1 stroužek česneku (volitelně)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na avokádovou pomazánku

  1. Avokádo se rozkrojí, vyjme se pecka a dužina se vydlabe do misky.
  2. Dužina se rozmačká vidličkou.
  3. Přidá se najemno nakrájená cibule a prolisovaný česnek (tyto ingredience lze vynechat).
  4. Vše se zakápne citronovou šťávou a dochutí solí a pepřem.
  5. Nakonec se pomazánka důkladně promíchá.

Takto je avokádová pomazánka připravena ke konzumaci.

Tipy pro ještě lepší avokádovou pomazánku

  • Pro jemnější pomazánku lze avokádo rozmixovat v mixéru.
  • Místo citronové šťávy se dá použít limetková šťáva.
  • Pro pikantnější chuť se přidá chilli paprička.
  • Do pomazánky se dají přidat i další ingredience, například rajčata, okurky, bylinky, natvrdo uvařená vejce, sýr feta nebo cottage sýr.

Avokádová pomazánka se řadí mezi chutné a zdravé pokrmy, které si kdokoliv může dopřát během celého dne. Stejně skvělé jsou i snídaně bez pečiva.

Další recepty s avokádem

Avokádo bylo kdysi exotické ovoce, které patřilo do jídelníčku jen zřídka. Dnes je s chutí používáno nejen v domácnostech, ovšem také i v profesionálních kuchyních. A není divu, dá se s ním vytvořit mnoho kreativních pokrmů.

Aby byla chuť avokádových receptů ještě zajímavější, můžou se do nich přidat bylinky (koriandr, bazalka), koření (chilli, paprika) nebo citrusové šťávy.

Slané dobroty

  • Guacamole – Tradiční mexická pomazánka z avokáda, rajčat, cibule, koriandru a limetkové šťávy. Je skvělá k nachos, tortillám i zelenině.
  • Těstoviny s avokádovou omáčkou – Avokádo se rozmixuje s česnekem, limetkovou šťávou a bylinkami a promíchá s uvařenými těstovinami.
  • Avokádové toasty – Plátky avokáda se dají na toast s vejcem, slaninou, lososem nebo sýrem – perfektní snídaně nebo svačina.
  • Plněné avokádo – Rozpůlené avokádo se zbaví pecky a do důlku se vloží směs tuňáka, vařeného vejce a majonézy, nebo kuřecího masa s jogurtem a kari.

Krémová konzistence a jemná chuť avokáda dodají pokrmům zajímavý nádech.

Sladké potěšení

  • Avokádová zmrzlina – Avokádo se rozmixuje s mraženým banánem, kakaem a trochou mléka a vznikne lahodná a zdravá zmrzlina.
  • Avokádový pudink – Avokádo se rozmixuje s chia semínky, kakaem a medem – přes noc se nechá v lednici ztuhnout.
  • Avokádová pěna – Avokádo se rozmixuje s cukrem, vanilkou a trochou smetany a nakonec ozdobí ovocem.
  • Muffiny s avokádem – Do muffinů se vmíchá rozmačkané avokádo a kousky čokolády nebo ovoce.
  • Avokádové brownies – Máslo se vymění za avokádo a upeče se vláčné a zdravé brownies, které si zamilují nejen děti.

Je až překvapivé, jak se dokonale spojí avokádo s čokoládou, ořechy, ovocem a dalšími sladkými ingrediencemi.

Tipy

Aby se avokádo snadno oloupalo, musí se podélně rozříznout kolem pecky. Obě půlky se pak krásně od sebe oddělí. Pecka se dá jednoduše vyndat lžící.

Jelikož dužina avokáda na vzduchu mění svoji barvu na hnědou, je dobré ji po rozkrojení potřít citronovou šťávou nebo zakrýt fólií. Pokud se avokádo skladuje v lednici, v půlce se ponechává pecka, která rovněž zpomaluje hnědnutí dužiny.

Pěstování avokáda z pecky

Pěstování avokáda přímo z pecky může být nejen poučným tak i velice zábavným projektem pro celou rodinu. Všichni se můžou těšit na pozorování klíčení rostlinky a někteří se dočkají dokonce i vlastních avokádových plodů (to může trvat i několik let). Pěstování avokáda sice vyžaduje trpělivost, ovšem výsledek rozhodně stojí za to.

Jak zasadit avokádo

Avokádo vypěstované v domácích podmínkách je skvělý způsob, jak mít především originální dekorativní rostlinu.

  • Výběr pecky

Pecka se musí zvolit z dobře zralého avokáda a nesmí být poškozená. Po rozříznutí avokáda je důležité ji opatrně vyjmout a důkladně očistit od nečistot. Širší kulatější konec pecky se dává do vody/země.

  • Naklíčení

Existuje několik metod naklíčení:

  1. Velmi oblíbenou a vizuální atraktivní metodou je klíčení ve vodě pomocí párátek, přičemž voda se musí měnit každých několik dní.
  2. Jednoduší, ovšem méně viditelná, je potom metoda klíčení přímo v substrátu, který se musí udržovat stále mírně vlhký.

Důležité je udržovat pecku vlhkou a v teple okolo 20-25 °C bez přímého slunečního světla.

  • Přesazení (metoda klíčení ve vodě)

Jakmile má rostlinka dostatek kořenů, vyraší ji několik lístečků a je vysoká 15 až 20 cm může se přesadit do květináče s kvalitním substrátem.

  • Péče

Avokádo potřebuje dostatek světla bez přímého sluníčka. Zalévat se musí pravidelně. Substrát musí být vlhký, avšak nesmí se přemokřit. V zimě se může zalévání omezit. Mladá rostlinka se může začít hnojit až po několika měsících hnojivem pro pokojové rostliny.

Aby se avokádo rovnoměrně vyvíjelo, mělo by se pravidelně otáčet květináčem. Pro krásný košatý tvar je možné rostlinku zastříhávat. Mladé avokádo by se mělo přesazovat každý rok. Starší rostliny jednou za 2-3 roky.

Existují aplikace na poznávání rostlin, které poskytují užitečné rady a tipy na jejich pěstování a péči.

Jak pěstovat avokádo venku

V létě se může avokádo umístit ven na terasu nebo balkon. Je důležité jej chránit před přímým sluncem a větrem. Jelikož rostlinka nemá ráda mráz, musí se na zimu přenést zpět do vnitřních prostor.

Pěstování avokáda z pecky je zábavný a poučný projekt pro celou rodinu.

Avokádo – strom, rostlina

Avokádo je známé také jako hruškovec přelahodný, strom který pochází z Mexika a Střední Ameriky. Pěstuje se pro své vynikající plody, které jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny.

Strom dorůstá do výšky 15-20 metrů. Jeho koruna je hustá a má tmavě zelené listy. Kůra stromu je hnědošedá a drsná. I když je strom stálezelený, v chladnějších oblastech může na krátkou dobu ztrácet listy.

Existuje mnoho druhů avokáda, které se liší velikostí, tvarem, barvou slupky i dužniny a rovněž chutí.

Cena avokáda

Cena avokáda se v ČR může hodně lišit. Záleží na typu avokáda, velikosti, obchodu, akční nabídce, bio kvalitě či sezónní dostupnosti.

Orientační cena v červnu 2025 za jeden kus je:

  • běžná cena se nejčastěji pohybuje okolo 35 – 50 Kč za kus
  • akční cena se může pohybovat okolo 15 – 30 Kč za kus

S rostoucí popularitou a poptávkou se cena avokáda za poslední léta zvýšila, neboť jeho pěstování a dovoz jsou velice náročné.

Avokádo v akci

Existuje několik způsobů, jak najít avokádo v akci:

  • Pravidelně hledat akční nabídky supermarketů
  • Využít webové stránky, které srovnávají ceny mnoha obchodů (kupi.cz, AkcniCeny.cz)
  • Stáhnout aplikaci daného supermarketu (aktuální akční nabídky)

Naštěstí se avokádo v akci objevuje v obchodem dost často a dají se tak za něj ušetřit peníze.

Tipy, jak získat avokádo se slevou:

  • Nakupovat avokádo v sezóně (od podzimu do jara)
  • Vybrat menší kusy avokáda
  • Kupovat nezralé avokádo, které dozraje doma
  • Vyzkoušet nákup v menších obchodech nebo na farmářských trzích
  • Nakoupit avokáda s označením „Ready to Eat“ (k okamžité spotřebě)
  • Nakupovat avokádo ve větším množství v akci (může se zamrazit)

Díky akčním nabídkám se dá avokádo pořídit za nižší cenu a snadno si ho tak zařadit do jídelníčku.

Menší obchody a farmářské trhy někdy nabízí avokádo za nižší ceny než supermarkety.

Nutriční hodnoty avokáda

Avokádo, zelená pochoutka a především superpotravina, je nutričně bohaté ovoce. Má unikátní složení a nabízí tak mnoho zdravotních benefitů. Nutriční hodnoty avokáda proto nelze opomenout.

  • Zdravé tuky

Avokádo má vysoký obsah tuku – cca 16 gramů na 100 gramů. Jedná se o zdravé nenasycené tuky, které snižují hladinu cholesterolu a podporují zdraví srdce.

  • Vláknina

Avokádo je bohaté na vlákninu – cca 7 gramů na 100 gramů. Samotná vláknina podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a navozuje pocit sytosti.

  • Vitamíny a minerály

Avokádo je vynikajícím zdrojem vitamínů jak je vitamín K (srážlivost krve a zdraví kostí), vitamín C (posílení imunity), vitamín E (antioxidant) a vitamín B (B6, B9, B5, B3, B2 – důležité pro metabolismus).

  • Minerály

Avokádo obsahuje i minerály. Mezi nejdůležitější patří draslík (zdraví srdce a svalů), měď (tvorba energie a pojivových tkání ) a hořčík (funkce svalů a nervů, reguluje cukr v krvi a krevní tlak). Dále také mangan, fosfor, zinek či železo.

  • Další benefity

Avokádo obsahuje karotenoidy (lutein a zeaxantin), které jsou důležité pro zdraví očí a antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a zpomalují stárnutí.

Avokádo není jen kulinářský trend se skvělou chutí. Díky svým benefitům přináší do jídelníčku zdraví a vitalitu. Toto ovoce je perfektním důkazem toho, že jídlo může být lahodné a zároveň zdravé.

Je avokádo dietní (kalorie avokáda)

Může se zdát, že je avokádo kalorická bomba, kvůli svému vysokému obsahu tuku. Na 100 gramů avokáda připadá přibližně 160–220 kalorií a kolem 15–23 gramů tuku. Ovšem jak je již výše zmíněno, jedná se o zdravé nenasycené tuky, které tělu prospívají.

Pokud se avokádo konzumuje s mírou, může být skvělou součástí redukčních diet.

Avokádo strom se pěstuje pro své jedlé plody, které jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamíny.

Jak vybrat a skladovat avokádo

Aby bylo avokádo chutné a bylo při konzumaci v té nejlepší kondici, je dobré znát nejen jak jej správně vybrat, ovšem také jak jej správně skladovat.

  • Zralost

Prvním krokem je správně vybrat avokádo. Důležité je zaměřit se na barvu a hmat. Zralý plod má mít tmavě zelenou barvu a dužina má být mírně měkká při stisku v dlani.

Nezralé plody jsou tvrdé a ještě nemají tu správnou chuť. Přezrálé avokádo je hnědé a kašovité. Rovněž je dobré vyhnout se avokádu s hnědými skvrnami.

  • Teplota a prostředí

Správná teplota a správné prostředí je pro avokádo klíčové:

  1. Dozrání – Nezralé avokádo dozrává při pokojové teplotě. Aby se urychlil proces zrání, může se vložit avokádo do papírového pytlíku s jablkem nebo banánem.
  2. Skladování zralého avokáda – Zralé avokádo vydrží několik dní v lednici. Mělo by se umístit do šuplíku na zeleninu nebo vzduchotěsné krabičky.
  3. Prodloužení životnosti – Avokádo se rozkrojí na poloviny, vyjme se pecka a dužina se vydlabe do mrazicího sáčku. Následně se zamrazí. Takto lze skladovat avokádo až 6 měsíců.

Správné skladování avokáda je klíčem k jeho skvělé chuti a konzistenci.

Tipy

  • Přímé sluneční světlo – Avokádo se skladuje na chladném a tmavém místě.
  • Nízká teplota – Avokádo se nenechává na mrazu, mohlo by zmrznout a ztratit svou chuť a strukturu.

Když se dodrží pár základních postupů, je skladování avokáda hračka.

Alergie na avokádo

Pro některé jedince může avokádo představovat skryté nebezpečí – alergii. Příznaky alergie na avokádo se liší v závažnosti a mohou zahrnovat:

  • Svědění a otok v ústech a krku
  • Kopřivka a vyrážka
  • Rýma, kýchání a kašel
  • Nevolnost, zvracení a průjem
  • V závažných případech anafylaxe, která může ohrozit život

Příznaky alergie na avokádo se mohou objevit velmi rychle po jeho konzumaci.

Mezi nejčastější rizikové faktory patří:

  • Alergie na latex – Lidé s alergií na latex mají 30-50% šanci na alergii na avokádo. Důvodem je podobnost bílkovin v latexu a avokádu.
  • Pylová alergie – Lidé s alergií na pyly břízy, olše nebo buku můžou mít tzv. zkříženou alergii na avokádo.
  • Dětský věk – Alergie na avokádo se častěji vyskytuje u dětí.

Pokud má někdo již alergii na potraviny, je pravděpodobnější, že se u něj alergie na avokádo také rozvine.

Diagnostika a léčba

Alergii na avokádo diagnostikuje alergolog na základě anamnézy, krevních testů a kožních prick testů. Léčba spočívá ve vyhýbání se avokádu. V případě alergické reakce se užívají antihistaminika a ve závažných případech podáním adrenalinu.

Tipy, jak se vyhnout tomuto alergenu:

  • Vždy pečlivě přečíst etikety potravin
  • Informovat o alergii v restauracích a na večírcích personál
  • Mít u sebe pohotovostní sadu s adrenalinem

Místo avokáda se dají do zdravého a pestrého jídelníčku zařadit jiné možnosti jako např. dýně, batáty, tofu či hummus.

I když alergie na avokádo není běžná, může mít vážné následky. Při jakémkoliv podezření na tuto alergii, je důležité, co nejdříve navštívit alergologa a podstoupit diagnostiku.

Avokádo jako plyšák

Avokádo se v posledních letech stalo symbolem zdraví a moderního životního stylu. A tak se jeho popularita promítla i do světa plyšových hraček. Avokádo jako plyšák si získal srdce dětí i dospělých svým roztomilým vzhledem a hebkým materiálem.

Avokádový plyšák má typický kulatý tvar a zelenou barvu s hnědou peckou. Mnoho plyšáků má navíc i roztomilý obličej s usměvavýma očima. Plyšák je vyroben z příjemného a hebkého materiálu, který je ideální pro mazlení.

Kde koupit plyšové avokádo?

Avokádo plyšák se dá koupit v mnoha obchodech s hračkami a také online. Existuje velká nabídka velikostí a designů. Každý si tak může jednoduše vybrat to pravé avokádo pro sebe.

Plyšák ve tvaru avokáda je skvělým dárkem pro všechny milovníky avokáda a roztomilých hraček.

© 2025 MZ.cz | Nakódoval Leoš Lang